Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

INVESTERINGSSTRATEGI


Bilden ovan representerar min investeringsstrategi rätt bra. Jag har blivit väldigt influerad av Benjamin Graham och Warren Buffett när det kommer till att investera mina surt förvärvade pengar. Mer Buffett än Graham då jag tycker att defensiva bolag med "vallgravar" är en evolution av Grahams idéer. Vill också klargöra att när jag pratar om Grahams strategier så menar jag inte nets-nets.


Kärnan i min portfölj skall bestå av defensiva aktier. Bolag som Wal Mart (WMT), Coca Cola (KO), Johnson & Johnson (JNJ) och Hennes & Mauritz (HM B). Det här är bolag som man kan köpa för att sen supa ner sig och glömma sitt Avanza-lösenord som man 20 år senare kommer ihåg utan några som helst konsekvenser.


Om det är svårt att hitta kvalitetsbolag av denna typ till ett bra pris så kommer jag att snegla på utdelningsaktier som också kan utgöra en stor del av portföljen. Dessa aktier behöver inte ha riktigt lika hög kvalitet som dem defensiva aktierna men de skall dela ut pengar som höjs årligen år in och år ut. Tänk Realty Income (O), en utdelningsaktie som är lika pålitlig som ett schweiziskt urverk och som höjt utdelningen årligen 20 år i sträck. Inte riktigt lika kvalitativt som tidigare nämnda bolag men har bättre tillväxt.


Sist men inte minst så kommer en liten del av portföljen bestå av värdeinvesteringsaktier eller swingtradepositioner. Detta är aktier som har ett intristic value som jag upplever är högre än det aktuella marknadsvärdet. Tanken är att dessa aktier bara ska ligga kortsiktigt i portföljen för att sedan säljas för att ta hem en vinst. Exempel på dessa är två bolag som jag har i portföljen just nu, Apple Inc (AAPL) och Betsson B (BETS B). Tycker att riskerna är för stora i bådadera bolag och vill därför inte äga dom långsiktigt. Apple har t.ex. inte tillräckligt starka "vallgravar" då de ständigt måste innovera och Betsson agerar i en sektor som är ganska riskfylld (politiska risker m.m.)


Mina favoritaktier är aktier som uppfyller flera av mina kriterier. Ta Johnson & Johnson (JNJ) som exempel. Ett bra defensivt bolag men också ett bra utdelningsbolag. Företaget uppfyller både kriterierna jag har för defensiva aktier och utdelningsaktier.


Defensiva aktier

Företag som uppfyller Grahams sju kriterier ur kapitel 14 från "The intelligent Investor" och som har starka  "vallgravar" som skyddar deras verksamheter från dess konkurrenter.

Kvalitativa kriterier

  1. Tillräcklig storlek
    Företaget måste vara tillräckligt stort. Förenklat innebär det att bolaget måste vara listat på Large Cap-listan. För amerikanska aktier så ska bolaget omsätta minst 500 miljoner dollar per år. Detta går också att applicera på Svenska bolag.
  2. Tillräcklig finansiell styrka
    Omsättningstillgångarna ska vara dubbelt så stora som dem kortfristiga skulderna. Samtidigt så ska långfristiga skulderna vara mindre än rörelsekapitalet. Rörelsekapital är omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder.

    Omsättningstillgångar / kortfristiga skulder > 2
    OCH
    Rörelsekapital / långfristiga skulder > 1
  3. Intjäningsstabilitet
    Företaget ska ha gått med vinst dom senaste 10 åren.
  4. Utdelningshistorik
    Företaget ska ha delat ut pengar dom senaste 10 åren.
  5. Vinsttillväxt
    Företaget ska ha ökat sin vinst med 33% över dom senaste 10 åren. Vilket resulterar i en årlig vinsttillväxt på 2.89%.
Kvantitativa kriterier
  1. Måttligt P/E-tal
    P/E 15 eller lägre. Jag tillåter ett högre P/E-tal när företaget har en hög tillväxt. Graham utvecklade en formel för det. P/E = 8.5+2g. Där g är den årliga tillväxten för företaget. Gillar också att kolla på P/E3 eller P/E5 för att få lite av ett medelvärde.
  2. Måttligt pris för eget kapital
    Priset på aktien delat på eget kapital exklusive goodwill får inte överstiga 1.5. Jag tycker det här kriteriet inte är lika aktuellt som när Graham skrev sitt mästerverk. Brukar inte titta på det här nyckeltalet. Då väldigt många företag har starka "vallgravar" på grund av deras goodwill (Starkt varumärke) så kan det här nyckeltalet bli ganska missvisande.

Utöver dessa kriterier så ska bolaget ha starka "vallgravar". T.ex. ett starkt varumärke som Coca Cola (KO) eller Economies of Scale (kostnadsfördelar som uppstår genom enorma volymer) som Wal Mart (WMT). Företaget ska uppfylla dom kvalitativa kriterierna för att anses vara ett defensivt bolag enligt fuckyoufondens standard. Jag tycker att dom kvantitativa kriterierna är mindre viktiga och jag följer inte alltid dem. För att citera Buffett:


-"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price."


    Utdelningsaktier

    Aktier som årligen ökar sin vinst och utdelning utan att öka utdelningsandelen. Även här letar jag efter bolag som osar kvalitet. Mina kriterier för utdelningsaktier:
      • Antalet år företaget gått med vinst: 10 år
        Företaget ska ha gått med vinst dom senaste 10 åren.
      • Antalet år företaget har höjt utdelningen: 10 år
        Företaget ska ha betalat utdelning till aktieägarna avbrutet i minst 10 år.
        •  Compounded Annual Growth Rate - Vinst (10 år): Minst 5%
          Vinsten per aktie ska ha ökat med 5% i genomsnitt dom senaste 10 åren.
        •  Compounded Annual Growth Rate - Utdelning (10 år): Minst 5%
          Utdelningen ska ha ökat med 5% i genomsnitt dom senaste 10 åren.
        • Utdelningsandel (Payout Ratio): < 60%
          Utdelningsandelen ska helst inte överstiga 60%. Det är svårare för företag att öka utdelningen om utdelningsandelen är hög. Det finns undantag såsom  t.ex. REIT:s som delar ut 90% av vinsten på grund av skatteregleringar.
        • Skulder/EK (Skuldsättningsgrad): Mindre än 1
          Skulderna ska understiga det egna kapitalet. Här gillar jag att se ett värde på ungefär 0.5.
        • Return On Equity (Avkastning på eget kapital): Inget speciellt målvärde
          Jag tittar på ROE men jag har inget målvärde. Tycker det är viktigt att få en känsla för hur väl företaget utnyttjar det egna kapitalet och hur mycket vinst dom kan generera med det.
        • Direktavkastning: Minst 2.5%
          En för hög direktavkastning kan indikera en värdefälla. Det lärde jag mig den hårda vägen med Awilco Drilling som hade en direktavkastning på hiskeliga 20% vid inköpstillfället. Det kan vara riskfyllt att jaga för hög direktavkastning och det kan leda till mycket högre risk och sämre tillväxt för bolaget. 
        • Återköpsprogram av aktier är en bonus och visar på bra ledning.
        • P/E3: Under 20

        Kommentarer

        1. Hej Intressant läsning.
          Vad menar du med p/e3 och p/e5 aldrig stött på det tidigare.
          Är det p/e i genomsnitt senaste 3 resp 5 åren?
          Mvh Fredrik

          SvaraRadera

        Skicka en kommentar

        Populära inlägg i den här bloggen

        Spreadsheet för aktieanalyser

        Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

        Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

        Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

        LeoVegas: Försöker tämja lejonet

        Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser